Feladatlapok

Feltöltés alatt

Ezen az oldalon rövid feladatlapokat tölthet le, amelyekkel akár egyedül is gyakorolhatja a magyar nyelvet.

A feladatlapok többféle nyelvi kompetenciát fejlesztenek: hallás utáni értés, olvasás, írás. Vagyis elsősorban azokat a kompetenciákat, amelyek önálló tanulással is fejleszthetők. Ez egyben azt is jelenti, hogy az itt található feladatlapok csak kiegészítő funkciót tölthetnek be a nyelvtanulásban. A talán egyik legfontosabb kompetencia, a kommunikatív kompetencia fejlesztéséhez mindenképpen szükséges a magyar anyanyelvű tanár (és lehetőleg a beszélgetőtársak) jelenléte. Mindazonáltal remélem, hogy a feladatlapok hasznos ismereteket nyújtanak, segítik a már ismert szókincs elmélyítését és a szókincs bővítését, a nyelvtani tudás aktivizálását. A feladatlapok tematikájukban hozzájárulnak ahhoz is, hogy további ismereteket szerezzen a magyar kultúráról (a szó legszélesebb értelmében).

A feladatlapok elején találja az elvégzéshez javasolt nyelvi szintet (a Közös Európai Referenciakeret (CEFR) nyelvi szintjeinek megfelelően), továbbá a feladatok után találja a megoldó kulcsot is. A feladatok utasításait angol nyelvre is lefordítottam, így a nyelvtanulók önállóan is dolgozhatnak velük.

Ez az oldal folyamatosan bővülni fog, így egyelőre kis türelmet szeretnék kérni a kínálattal kapcsolatban.

Jó tanulást kívánok!

  1. Halász Judit – Szabó T. Anna: Tatoktatok
   A feladatlap egy dal és egy vers segítségével gyakoroltatja a múlt idő használatát, és a hallás utáni értést. A2-B1-es nyelvi szintre ajánlott.
  2. Olvasni jó: Magyar desszertek
   Ebben a feladatlapban híres magyar desszertek receptjeit és történetüket olvashatja. C1-es nyelvi szintre ajánlott.
  3. Egy ballagási dal
   A feladatlap segítségével egy ismert magyar ballagási dal szövegét ismerheti meg. A2-B1-es nyelvi szintre ajánlott.
  4. Szituáció: Vendéglátás – Vendégségben
   Itt egy példát olvashat a vendéglátás, illetve a vendégség szituációjára. Megtanulhatja a leghasznosabb kifejezéseket. A2-B1-es nyelvi szintre ajánlott.
  5. Olvasni jó: A magyar Mikulás
   Ebben a feladatlapban a magyar Mikulás-napi szokásokról olvashattok. A2-es nyelvi szintre ajánlom.
  6. Olvasni jó: Advent és karácsony Magyarországon
   A magyarországi adventi és karácsonyi szokásokról olvashat. B1-B2-es nyelvi szintre ajánlom.
  7. Olvasni jó: Egy kis szórakozás Magyarországon
   A feladatlapban rövid, eredeti szövegeket olvashat, amelyek szórakozási lehetőségeket kínálnak. A2-es nyelvi szintre ajánlom.
  8. Operakedvelőknek: a “Hazám, hazám” kezdetű ária
  9. Olvasni jó: Karácsony_A2
   Karácsonyi szimbólumok neve magyarul. Ajándékozás – hasznos kifejezések. Karácsonyi szokások. A bejgli receptje. Mennyből az angyal – dalszöveg. A1-A2 szintre ajánlom.