Online magyarórák – több, mint csak Skype!

Online magyarórák – azt gondolom, ez már nem a jövő, hanem a jelen a nyelvtanulásban.

Ha az interneten keresgélsz, sok ajánlatot találsz online magyarórákra is. Találhatsz sok ingyenes tanuló programot vagy applikációt is. Ezeket ki lehet próbálni, segítségedre lehetnek.

De mire érdemes figyelned, ha az online óra mellett döntesz?

 • Először is itt is igaz, válassz szakértelemmel, szaktudással rendelkező tanárt! Sokan úgy gondolják, hogy mivel magyar az anyanyelvük, és beszélnek egy idegen nyelvet, ezért taníthatnak magyart. Természetesen ez nem így van! A magyar mint idegen nyelv tanári szakmát az egyetemen lehet elsajátítani hosszú évek tanulása és gyakorlása során.
 • Válassz olyan tanárt, aki jól használja a technológiát, és nem csak Skype-on keresztül beszélget veled! Az online tanításhoz sokféle szoftvert lehet használni. Persze ez a tanárnak pénzbe kerül (jó esetben a tanulónak nem), de cserébe nagyon sok plusz hozható be az órába. Ezek közül a legfontosabb a whiteboard, ami lehetővé teszi, hogy a tanár lássa, mit ír a diák, továbbá együtt ki lehet tölteni a feladatlapokat, amit mindkét fél lát, de lehet akár rajzolni is. Képernyőmegosztással lehet együtt barangolni az interneten, és lehet fejleszteni a hallás utáni szövegértést is. Aki csak Skype-órát kínál, az nem tud mást csinálni, mint beszélgetni a diákkal, és néhány szót felírni az üzenőfalra. Ez bizony kevés egy professzionális nyelvórához.
 • Döntsd el magadban, hogy ez az oktatási forma neked is megfelel! Fontos, hogy ne idegenkedj attól, hogy csak a számítógépen keresztül találkozol a tanároddal. Az is fontos, hogy ugyanolyan komolyan vedd a tanulást, mintha iskolába járnál. Élvezd az online tanulás előnyeit:
  • Nem kell elmenned otthonról, a foteledben ülve tanulhatsz. Ezzel időt is spórolsz.
  • Az időbeosztás is rugalmasabb általában, hiszen a tanárnak sem kell utaznia. Lehet reggel munka előtt, ebédszünetben vagy este munka után tanulni. Az időeltolódás szintén segíthet, hogy egy megfelelő időpontot találjatok a tanárral.
  • Minden tananyagot megkapsz elektronikusan, tehát nem kell külön jegyzetelni vagy könyvet vásárolni.
  • A modern technológia segíti a nyelvtanulás hatékonyságát is.
 • Fontos, hogy te is érts egy kicsit a számítógéphez. Nem kell számítógépes szakembernek lenni, csak tudd beállítani a webkamerádat, használni a fülhallgatót, a Skype-ot és a nyelvtanító szoftvert. Ez utóbbit úgyis a tanár irányítja, neked csak be kell jelentkezni, utána pedig nem kell többet értened hozzá, mint egy Windows Word-höz. Fontos az is persze, hogy rendelkezz elég gyors internethez. Nincs szükség extra gyorsaságra, de azért nem baj, ha van egy normális sebessége a netnek. Ne riadj meg attól, ha előfordulnak néha technikai problémák. Egy áramszünet vagy egy zavar az internetkapcsolatban azért néha előfordul, de nem sűrűn. Természetesen, ha nem lehet megtartani az online órát, és ez nem a te hibád, akkor a tanár sem kérheti el tőled a pénzt. Én ilyenkor igyekszem megbeszélni a diákommal egy időpontot, amikor bepótoljuk az órát.

A magyar nyelv esetében különösen jó dolog az online óra lehetősége, hiszen sokan a világ másik végén szeretnének különböző okokból magyarul tanulni. Ezek a diákok el tudnak érni online egy magyar anyanyelvű, szakképzett, a magyar kultúrában tájékozott tanárt. És ez bizony nagy segítséget jelent a nyelvtanulásban!

Ha szeretnél te is online tanulni, olvasd el még az online nyelvtanulásról szóló menüpontomat itt, és jelentkezz nálam!

You may also like...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>