“Kávéházi” beszélgetés

“Kávéházi” beszélgetés, vagyis e rendhagyó óra keretében nem teszünk mást, mint valóságosan, képzeletben vagy virtuálisan beülünk együtt egy kávézóba, és “csak” beszélgetünk. Persze ez nem “csak” beszélgetés, hiszen Önnek használnia kell mindazt a szókincset, kifejezésgyűjteményt és nyelvtani tudást, amelyet korábban már megszerzett. Továbbá nyelvtanárként én is többet tudok tenni, mintha csak egy barátjával beszélgetne.

Mikor ajánlom ezt a tanulási formát?

 • Ha már elsajátította a magyar nyelv alapjait (a mindennapi témákhoz tartozó alapvető szókincset és az alapvető nyelvtani szabályokat), de úgy érzi, nehezére esik beszélni.
 • Ha a mindennapi életében kevés lehetősége van használni a magyar nyelvet, és fejlődni szeretne vagy egyszerűen nem szeretné elfelejteni a nyelvet.
 • Ha úgy érzi, hogy a hagyományos nyelvtanulás mellett jót tenne Önnek, ha minél többet beszélhetne magyarul.
 • Ha szeretne olyan témákról is beszélgetni magyarul, amelyekről ritkábban esik szó a mindennapjaiban.
 • Ha ezen a módon szeretné gazdagítani a szókincsét.

Mi történik ezen az órán?

 • Beülhetünk valóban egy kávézóba, ha szeretné és kellemesnek találja. De persze bármilyen más helyszínen, sőt számítógép előtt is üldögélhetünk kávéval, teával vagy anélkül, és persze BESZÉLGETÜNK.
 • A beszélgetéshez természetesen adok segítséget:
  A témában megállapodunk az óra előtt, így Ön is tud készülni egy kicsit, ha szükséges.
  A beszélgetést tanári irányítással segítem. Kérdésekkel, képekkel vagy egyéb színes gondolatébresztő nyomtatványokkal adok ötleteket, hogy tudjunk beszélni a témáról.
  A beszélgetés közben jegyzetelek, és az óra végén megbeszéljük azokat az új kifejezéseket, szavakat, amelyek előkerültek az órán, illetve felhívom a figyelmét a gyakrabban előforduló hibákra. Beszélgetés közben nem javítom ki a hibáit, mert nem jó ezzel megzavarni a beszélgetést. Ki szeret úgy beszélgetni, ha folyamatosan kijavítják közben? (-:
 • A beszélgetés két ember gondolatcseréje, tehát én is elmondom a véleményemet, így nem csak a beszédet, de a megértést is gyakorolhatja.

A beszélgető órát kérheti személyes vagy online (skype) oktatás keretében is. Ha felkeltettem az érdeklődését, várom jelentkezését! Szívesen innék Önnel egy kávét!